Blogopmaak

Het verschil tussen een ontspanningsmassage en een sportmassage

Carmen Schödler • Jun 11, 2023

Wat is het verschil nou eigenlijk?

“Geef jij ook een beetje een stevigere massage Carmen of alleen een ontspanningsmassage? En de ontspanningsmassage is dat dan alleen maar een beetje aaien?" Zomaar een voorbeeld van een telefoontje wat ik regelmatig krijg.


Veel mensen denken bij een iets stevigere  massage als eerste aan sportmassage. En dat dit de enige massage is die een positieve uitwerking heeft op het lichaam. Bij ontspanningsmassage denken sommigen dat het alleen maar aaien is, maar dat klopt natuurlijk niet met de werkelijkheid. Beide massagevormen worden gebruikt voor ontspanning en om spierpijn of spanningsklachten te verminderen, maar hebben beide eigen doelen, intensiteit en technieken. 


Vaak boeken cliënten een sportmassage omdat ze graag een stevige massage willen. Een sportmassage is vooral gericht op het verbeteren van de sportprestaties en het voorkomen van blessures. Het is meestal een diepe, stevige massage die gericht is op specifieke spiergroepen die gebruikt worden bij het sporten. Deze massagevorm kan worden toegepast voor, tijdens of na een sportinspanning om de spieren op te warmen, spierspanningen te verminderen en om het herstel van de spieren te bevorderen. Sportmassage zorgt voor een lichamelijk herstel, hierdoor worden afvalstoffen, pijnprikkels en vocht afgevoerd en worden er snel voedingsstoffen richting je spieren getransporteerd. Dit zorgt er voor dat je spieren sneller en beter herstellen. Met als gevolg dat blessures minder snel op de loer liggen na het sporten.


Bij een ontspanningsmassage, wat ook wel ‘wellnessmassage’ wordt genoemd, is veel meer aandacht voor de mens als geheel. Het doel is het verminderen van stress en daarmee het laten toenemen van de algehele ontspanning. Meestal is het een zachtere vorm van masseren, maar ook hierbij kan er in de diepte gewerkt worden om spierspanning te behandelen. 

Een ontspanningsmassage helpt je te ontspannen. Heb je heel de dag op kantoor gezeten en doen je schouders en nek pijn van het de hele dag in dezelfde houding zitten? Dan is een massage gericht om te ontspannen juist erg fijn. Hierdoor wordt ook de doorbloeding weer op gang gebracht. 

Daarnaast verbetert een ontspanningsmassage de doorbloeding van huid en spieren en verlaagt het spierspanning. Een groot verschil tussen ontspanningsmassage en sportmassage zit dus in de tijdsduur, het soort technieken en daarmee de ervaring van de massagecliënt.


Als iemand in mijn praktijk komt, ga ik eerst overleggen wat de reden, het doel en de verwachting is. En ook hoe iemand mij gevonden heeft natuurlijk :-) Ik pas de behandeling daar vervolgens op aan, waardoor het een massage op maat wordt en een cadeautje aan jezelf :-) Ook door de massage heen vraag ik meerdere keren hoe de cliënt het ervaart en of de druk en intensiteit wel goed is. Dat is heel belangrijk. Ik geef altijd aan dat de gevoeligheid van 1 - 10 een 6 of 7 moet zijn. Maar ja, een 7 is voor iedereen anders en daarom is de communicatie heel erg van belang. Dat helpt enorm bij het voldoen aan je verwachtingen van de massage. Je gaat met een tevreden en ontspannen gevoel naar huis en je komt graag weer terug. Ook heb je een heerlijke nachtrust :-)





Sportmassage ook voor niet-sporters zinvol
By Carmen 18 May, 2021
Wil je lekker kunnen bewegen of sporten zonder blessures, en zonder pijnlijke spieren of gewrichten of 'vastzittende' schouders? Breng dan eens een bezoek aan een sportmasseur voor een sportmassage! SPORTMASSAGE Een sportmassage is helemaal gericht op jouw lichaam en bewegingsapparaat. Het is een stevige en doeltreffende vorm van massage, waarbij je spieren door middel van knedingen en strijkingen onder handen worden genomen. Het doel van de massage is het opheffen van blokkades in je lichaam en een verbetering van de doorbloeding van je spieren, zodat voedingsstoffen beter aangevoerd kunnen worden en afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden. Op die manier wordt je spierweefsel opgebouwd en word je sterker. Sport en verrichtingen in het dagelijkse leven hebben vaak dezelfde invloed op ons lichaam, en daarom is sportmassage ook voor niet-sporters erg zinvol. HERSTEL De sportmassage is er ook voor het herstel na een blessure. Een sportmasseur is echter geen arts. Als je dus een acute blessure hebt, moet je dus eerst naar een arts of fysiotherapeut gaan. SPIERPIJN TE LIJF MET TRIGGERPOINTTHERAPIE Heb je al langer last van pijn in je spieren? Lukt het je maar niet om ervan af te komen, en kan je huisarts je ook niet verder helpen? Denk eens aan triggerpointtherapie. Triggerpoints zijn spierknopen die in actieve staat pijn veroorzaken, lokaal of op heel andere plekken in het lichaam. Ze worden ook wel ‘spierknopen’ genoemd. Het zijn eigenlijk heel lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. SPIERKNOPEN Wanneer je flinke druk op de spierknopen geeft, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Vaak is de oorzaak overbelasting of een trauma (bijvoorbeeld een operatie of ongeluk), maar ook te weinig beweging, stress of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan ervan. Door middel van triggerpointmassage kan de oorzaak van de klacht aangepakt worden. Het doet me goed als ik zie dat mensen dankzij de behandeling verbetering merken :-)
By cschoedler 26 Dec, 2020
Bij langdurige stress kan er schade ontstaan in je lichaam. Massage helpt de stress in je lijf verminderen. Stress is als eerste voelbaar in je lijf. Je lijf laat zich niet van de wijs brengen, door je hoofd. Bewust of onbewust maken wij ons te druk over van alles en nog wat. Je lijf reageert hierop vroeger of later. De gevolgen zijn o.a.: gespannen spieren, hoofdpijn, buikpijn, onrustig gevoel in je lijf. Je lijf geeft allerlei signalen af. Massage heeft een positief effect op stress en vermindert de stressklachten. Ik masseer vanuit de overtuiging dat je hoofd en lijf elkaar beïnvloeden en één geheel vormen. Dit is niets zweverigs of spiritueels of zo, gewoon down-to-earth. Zo ontstaat er ruimte en ontspanning voor lichaam en geest. Bij een aandachtig en liefdevolle aanraking zoals bij een massage komen verschillende nuttige hormonen vrij. Deze stoffen hebben een positief effect op je fysieke en psychische klachten door stress. Massage heeft ook een positief effect op jezelf. Bewust worden van je gevoel tijdens een massage geeft vaak inzicht hoe jij in je vel zit. Je kan zo jezelf accepteren en zonder oordeel naar jezelf kijken. Dit zijn eerste stappen voor verandering en genezing van je stress. Je lichaam en geest komen zo weer in balans, waardoor je minder je klachten ervaart. Je kan zo makkelijker je stress los laten en vrijer voelen. En dat is zo belangrijk. Zo kan massage bijdragen om de vicieuze cirkel van stress en zorgen rondom stressklachten te doorbreken. Onderga je regelmatig een massage dan zullen de positieve effecten zoals ik hier beschrijf lang aan kunnen houden.
By Carmen Schödler 17 Aug, 2020
Geregeld krijg ik de vraag ‘Hoe vaak moet ik eigenlijk een massage nemen?’ Een standaard antwoord hierop is niet te geven. Mijn advies in ieder geval is afhankelijk van wat je als individu wilt bereiken met massage – en dat is voor iedereen anders. Ook je fysieke conditie en levensstijl zijn van invloed. Graag geef ik een aantal algemene richtlijnen die je kunnen helpen om je massageagenda te bepalen. Allereerst twee belangrijke dingen: Als je regelmatig laat masseren merk je dat je lichaam steeds sneller en beter op de massage reageert. Als er bijvoorbeeld een paar maanden er tussen plant wordt het effect minder intens. Een enkele massage kan een langdurig bestaand probleem niet ‘fixen’. Het heeft dagen, weken, soms jaren geduurd om klachten te ontwikkelen. Dit kan dus niet in één massage-uurtje worden opgelost. En dan nu de beloofde richtlijnen: * Wanneer je massage wilt opnemen als onderdeel van een gezonde levensstijl (afvallen, gezond eten, meer bewegen, minder stress) dan is eenmaal per maand een passende frequentie. * Als je bijzonder stressvolle tijden ervaart of langdurig op de toppen van je kunnen presteert, dan kan een behandeling van elke een à twee weken je een noodzakelijk patroon van ontspanning bieden. * Sporters die zwaar trainen of intensieve workouts doen, komen bij voorkeur een tot twee keer per week. Zo kunnen zij de flexibiliteit en conditie van hun spieren op peil houden. In tijden van minder intensieve training of recreatief sporten is elke drie à vier weken voldoende. * Er zijn ook mensen die bij mij komen met chronische spierpijn, spierspanning of andere fysieke klachten, dan doe je er goed aan om de eerste tijd zeer frequent te komen. Wekelijks een bezoek aan de masseur in de eerste vier tot zes weken geeft zowel de masseur als jezelf een goed beeld van het effect van de massage. Daarna kun je samen bepalen of en hoe je verder gaat. * Heb je acute klachten en wordt massage geadviseerd door huisarts, fysio of specialist? Dan kom je minimaal een keer per week, deze behandeling wordt dan precies afgestemd op jouw klachten. Na drie weken moeten de klachten duidelijk verminderd zijn. Daarna bespreekt je met de masseur hoe je je voelt en hoe je verder gaat om de klachten verder te behandelen en in de toekomst te voorkomen.
By Keep Breathing Massages Arnhem 02 Apr, 2020
De fysiologische en psychologische effecten zijn niet van elkaar te scheiden. We functioneren als een eenheid: onze fysieke gesteldheid beïnvloed wat we denken en voelen en andersom. Massage ontspant dus niet alleen de spieren maar ook de geest en lijkt een goede therapie om stress te verminderen. Zo hebben de hormoonachtige stoffen (oxytocine en endorfine) die vrij komen invloed op ons gevoel van gelukzaligheid, onthaasting, genezing en verbondenheid met onze omgeving (oxytocine zit bijvoorbeeld in moedermelk en ondersteunt de hechting van de moeder met het kind). Oxytocine stimuleert het immuunsysteem en heeft stress verlagende effecten zoals: verlaging van bloeddruk, hartslag en van circulerend cortisol. Cortisol wordt aangemaakt als het lichaam onder stress staat. Op lange termijn kan het leiden tot schade aan lichamelijke weefsels, zoals onze organen. Bij verhoging van het oxytocine gehalte, wordt de doorbloeding van de spieren minder en die van huid en slijmvliezen neemt juist toe. Het verhoogt je pijndrempel, heeft een angstremmende werking en stimuleert positieve sociale interactie. Ook stimuleert het hormoon de groei en herstel van weefsel; de eetlust kan toenemen en de spijsvertering wordt effectiever. Wordt het oxytocine gehalte herhaaldelijk verhoogd dan zijn de genoemde effecten langduriger. Oxytocine komt vrij bij verschillende typen van onschadelijke sensorische stimulering, zoals aanraking en warmte. Het eten van voedsel activeert ook het vrijkomen van oxytocine; je zou kunnen zeggen dat je door het innemen van voedsel jezelf een inwendige massage geeft. Bij andere vormen van sensorische stimulering, zoals door geur, geluid of licht komt het waarschijnlijk ook vrij. Puur psychologische mechanismen kunnen er ook voor zorgen dat oxytocine wordt afgescheiden. Bijvoorbeeld positieve interactie waar aanraking en psychologische ondersteuning bij komt kijken, dus met warmte en empathie, is gezondheids stimulerend.
Wat is sportmassage? Wat doet sportmassage? Hoe werkt sportmassage?  Sportmassage
By Keep Breathing Massages Arnhem 29 Mar, 2020
Sportmassage is gericht op het stimuleren van de doorbloeding van de spieren. Met sportmassage zorg je ervoor dat de afvalstoffen in je spieren sneller worden afgevoerd, en dit zorgt voor een sneller herstel van de spieren.
Share by: